Atzeries de La Vella

Segons explica la llegenda, durant l’últim període de la Gràcia independent, a finals del segle XIX, vivia a la Vila un empresari anomenat Agustí Atzeries, al carrer de Josep Torres número 20, al cor de la Gràcia gitana. Els seus negocis funcionaven tan bé i la seva situació econòmica era tan bona que va encarregar unes reformes molt importants i costoses al seu domicili.

L’any 1892, però, la desgràcia va caure sobre l’Atzeries (diuen les males llengües que per una maledicció gitana) i tots els seus negocis van començar a anar malament fins a acabar pràcticament a la ruïna. Desesperat, va prometre al diable que li vendria la seva ànima si aconseguia els diners que li faltaven per pagar les obres.

Fos fruit de la casualitat o bé pel pacte amb el diable, a l’Atzeries li va tocar el primer premi de la loteria. Amb aquells diners va poder acabar les obres i va tenir una altra vegada una situació econòmica benestant.

L’Atzeries no només va vendre la seva ànima al diable, sinó que va omplir tota la façana de la seva casa del carrer Torres amb motius infernals en senyal d’agraïment. Actualment, els murals esgrafiats s’han esborrat pel pas del temps, però encara es conserven visibles, incrustades a sobre les finestres i les portes, unes imatges del diable esculpides sobre la pedra.

La colla de diables La Vella de Gràcia, amb 35 anys d’experiència en el món del foc, lluitant per mantenir vives les tradicions del territori però al mateix temps innovant i actualitzant la cultura popular, ha fet un altre pas endavant amb la creació d’una bèstia de foc.

Investigant la mitologia i els relats fantàstics de la Vila de Gràcia vam topar amb aquesta interessant història que ha estat la font d’inspiració per la bèstia de la colla de diables La Vella de Gràcia, un nou deixeble de Llucifer:

L’ATZERIES DE LA VELLA DE GRÀCIA!!

atzeries web 2

Fotografia: Victor Miras